Telefon
WhatsApp

Beton Battaniyesi

  • Diğer Kullanım Alanları
  • Beton Battaniyesi

Dışı branda içi polyester elyaf malzemeler kullanılarak hazırlanan genelde aşağıdaki tabloda verilen ölçülerde üretilen, beton dökme işleminden sonra betonu sıcaktan veya soğuktan koruyan, betonun priz almasını sağlayan bir örtüdür

BETON BATTANİYESİ NEDİR?

Dışı branda içi polyester elyaf malzemeler kullanılarak hazırlanan genelde aşağıdaki tabloda verilen ölçülerde üretilen, beton dökme işleminden sonra betonu sıcaktan veya soğuktan koruyan, betonun priz almasını sağlayan bir örtüdür.
Kışın çetin hava koşullarında betonu don etkisinden koruduğu gibi sıcak havalarda da hızla koruyan betonun su kaybını önleyerek çatlamasına engel olur. Dış yüzeyinde kullanılan brandalar su geçirimsiz ve hava koşullarından uzun süre etkilenmeyen polietilen malzemelerden imal edilir.
Beton yorganı fiyatları ürün kalınlığına, dış örtü kalınlığına ve kullanılacak ürün niteliğine göre değişmektedir.Beton örtüsü olarak da adlandırılır.

Beton Yorganı  Kullanım Şekli:

Beton atılan yüzeyin üzerine serilip yanlarındaki kuş gözlerine plastik kelepçeler vasıtası ile yan yana dizilerek bağlanır. Boşluk bırakmamaya dikkat edilir.
Battaniyeler kaldırıldıktan sonra beton içerisindeki nemin hapsedilmesi için ayrıca naylon örtüler 1 hafta daha beton yüzeyine serilerek kullanılmalıdır.
Beton yorganı yalıtım örtüsü taze betonun bünyesindeki nemi ve sıcaklığı hapsederek çimentonun hidratasyonu sonucu ortaya çıkan ısının beton dışına yayılmasını önlemekte ve etkili bir kür ortamı oluşturmaktadır.

Beton için soğuk hava nedir?

TS1248 standartına göre ard arda 3 gün, günlük ortalama hava sıcaklığının +5°C nin altında olması ve bu periyodda hiçbir yarım gün hava sıcaklığının +10°C ‘nin üstünde olmaması durumuna beton için soğuk hava denir. 3 gün üst üste hava sıcaklığının +5°C ‘nin altında olduğu bir gün içerisinde 12 saat boyunca hava sıcaklığının 10°C ‘nin üzerine çıkmadığı günler SOĞUK HAVA olarak kabul edilir ve önlem alınmalıdır. Ortalama hava sıcaklığı günlük en yüksek ve en düşük hava sıcaklığının ortalamasıdır.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5°C olmalıdır.
Ancak beton sıcaklığının +10°C’nin altında olması tavsiye edilmez. Bu nedenle döküm öncesi ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir. Gerekli tedbirler önceden alınmalıdır.

En düşük, en yüksek ve ideal taze beton sıcaklıkları

En düşük taze beton sıcaklığı +5°C
İdeal taze beton sıcaklığı +15°C, +25°C
En yüksek taze beton sıcaklığı +35°C

Soğuk Havanın Betona Etkisi
Soğuk havada başarılı bir şekilde beton üretimi ve uygulaması yapabilmek için soğuk havanın beton üzerindeki etkileri bilinmelidir. Aksi takdirde çözümü zor durumlarla karşılaşılır.
Bu olumsuzluklar ,
1- Hidratasyon reaksiyonun yavaşlaması
2- Priz süresinin uzaması
3- Beton içindeki suyun donma-çözünme riskine maruz kalmasıdır.
Beton taze iken beton sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmesi durumunda beton don tehlikesi İle karşılaşır.

*HAVA SICAKLIĞI < 5°C ise MUTLAKA ÖNLEM ALINMALIDIR.

Don olayı gerçekleşirse 28 günlük beton basınç dayanımı %50 oranında azalır.

TS 1248’e göre betonun en azından 4 MPa basınç dayanımına ulaşıncaya dek donması engellenmelidir. Ayrıca betonun çimento oranı, su oranı, bağlayıcı tipi ve kür sıcaklığı betonu dondan korumak için gerekli süreyi etkiler.

Diğer kullanım alanları

Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Hemen Arayın! (0505) 366 88 13

BİZ SİZİ ARAYALIM